Επικίνδυνη και σε υψηλά επίπεδα η χημική ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου

Επικίνδυνη και σε υψηλά επίπεδα η χημική ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου

Αρ. Πρωτ. 5716/15.3.2007

Προς:
-κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.



Τέσσερις τοξικές ουσίες - χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, χρώμιο- παρουσιάζουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στα παράλια του Θερμαϊκού κόλπου. Τα απόβλητα που εντοπίζονται στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου προέρχονται από μεταλλουργικές βιομηχανίες, βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου, βυρσοδεψεία, γεωργικά εκπλύματα, διάβρωση μπαταριών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και τοξικές βαφές πλοίων. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπου τα ποσοστά ψευδαργύρου και χρωμίου είναι ιδιαίτερα υψηλά, στην περιοχή του αεροδρομίου, στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας και του Αγγελοχωρίου, στο κέντρο της πόλης στην Νέα Παραλία, αλλά και στις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα.

Όλα τα παραπάνω είναι απτές ενδείξεις ότι οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κάνουν ελλιπή επεξεργασία των αποβλήτων τους.
Παράλληλα, ο βιολογικός καθαρισμός που λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη έχει συμβάλει θετικά στην βελτίωση της κατάστασης των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν δεν σταματήσει άμεσα η διακοπή απόρριψης μη επεξεργασμένων βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων από τις γύρω περιοχές στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Σήμερα ο Θερμαϊκός Κόλπος θεωρείται σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν ειδικοί επιστήμονες πιο μολυσμένος και επιβαρημένος από τον Κόλπο του Σουέζ και από μεγάλα διεθνή λιμάνια. Τα υψηλά ποσοστά τοξικής ρύπανσης του Θερμαϊκού μπορεί να αποβούν επικίνδυνα και για τη δημόσια υγεία και να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί η ποιότητα των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου και να περιοριστούν οι παράγοντες πρόκλησης της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής;

- Ελέγχονται οι διαδικασίες απόρριψης βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων στον Θερμαϊκό Κόλπο και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις ώστε να μη χρησιμοποιείται ως υδάτινη χωματερή ο Θερμαϊκός Κόλπος;

Απάντηση Υπουργείου